Karnataka 1st PUC English Textbook Answers Reflections Chapter 2 The School Boy

I. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

Question 1.
Who, do you think, “I” refers to in the poem?
Answer:
The speaker of the poem (the school boy).

Question 2.
‘sweet company’ refers to
(a) skylark
(b) huntsman’s horn
(c) bird’s song
(d) all the above three
Answer:
(d) all the above three.

Question 3.
What drives the boy’s joy away?
Answer:
Going to school drives the boy’s joy away.

Question 4.
How do the little ones spend the day in the school?
Answer:
The little ones spend the day in fear and mourning.

Question 5.
What does ‘cage’ stand for, in the poem?
Answer:
School.

Question 6.
Pick the phrase from the following which doesn’t refer to formal schooling:
(a) buds are nipped
(b) fruits are gathered
(c) plants are stripped
(d) blossoms are blown away
Answer:
(b) fruits are gathered

Question 7.
Relate the seasons mentioned under column A with the stages of life under column B.

A B
1. spring
2. summer
3. winter
(a) youth
(b) old age
(c) childhood

Answer:

A B
1.   spring
2.    summer
3.    winter
(c) childhood
(a) youth
(b) old age

The School Boy Additional Question and Answer

Question 8.
One of the things that the boy likes to do in the poem ‘The School Boy’ is ………………
Answer:
the company of the skylark.

Question 9.
The boy has nice company in the poem with .
(a) the skylark
(b) other boys
(c) the huntsmen
(d) the books
Answer:
(a) the skylark

Question 10.
The boy goes to school on a
Answer:
summer morning.

Answer the following questions in a paragraph each:

Question 1.
What does the school boy love to do on a summer morn? What drives his joy away?
Answer:
The boy would love to rise early in a summer morning. He would love to hear the birds sing sitting on every tree. He would love to hear to the sound of horns of hunters at far away places. He would love to sing with the skylarks accompanying him in his singing. All those sweet companys were welcome to him and make those mornings a pleasure to enjoy.

Question 2.
Describe the boy’s experience in the school.
Answer:
The boy was not happy in the school because it took away his joy and made him to sit under restrictions. He cried and was scared in the school, he did not get any happiness from the books. He felt the school like a prison, he never learnt anything there and never got any knowledge.

Question 3.
According to the poet how does formal education curb a learner’s potential?
Answer:
Formal education is the obstacle for free learning to the children. Children prefer nature – learning than formal schooling. The restrictions of formal schooling make children to detest their learning. Hence the poet questions when the buds are nipped and ‘blossoms blown away’, and ‘tender plants are stripped’, how can a child get happiness in learning.

III. Answer the following questions:

Question 1.
Formal schooling not only takes away the joy of childhood but also hinders the child’s growth forever. Explain.
(or)

Question 2.
Do you think the poet is arguing against education? Discuss.
Answer:
The poet William Blake relevantly argues on the education of the. children. He says that the boy is very happy being with the nature and he learns freely in the nature as he loves to rise happily in the summer morning. But when he thinks of school, his happiness disappears and he feels the school as a prison.

The boy does not think freely in the school. The poet excellently says that the boy sits in the school in fear and anxiety and he questions how he can learn the subjects. When the child loses his happiness he doesn’t show interest in learning and it becomes major obstacle’ for his mental and physical growth.

The poet emphasises on the nature. He says, the boy gets happiness in the singing of a bird and watching the huntsman. Nature is a sweet company to him. But when the boy enters formal schooling, he spends the time in irritation and anxiety. The poet stresses on free-learning arid informal schooling, that is learning in nature. That helps to widen his mental horizon and physical growth.

The poet is not arguing against education but discourages the formal schooling and encourages informal learning. He gives a valuable advice to the parents to give a lot of sweet memories of learning in the childhood, so that the child gets all round development and ensures the future of nation.

Totally, the poem is an excellent attempt to bring out the torture felt by the children at formal schooling. The poem gives the message to discourage formal schooling and encourage free learning for children.

1st PUC English Textbook Answers 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *