Karnataka 1st PUC English Workbook Answers Articulation Verbs

Time and Tense
A Verb is a word which shows action or state of being. Verbs have different forms depending on the time of action – past, present or future. Recognising forms of verbs helps in understanding the meaning of the situation.

Read the following sentences and identify the verbs in each of the following:
(a) I wake up early in the morning.
(b) Shreyas is working on his project.
(c) Mr. Mukaijee has bought a new car .
(d) The dance programme will begin at 4 pm.
(e) We went to the circus yesterday.
(f) Harini was sleeping when the phone rang.

Note: The above sentences indicate simple present, present continuous, present perfect, simple past and future time of action.
Try to match the tense forms and the verbs in the sentences given above.
Auxiliary verbs are used to indicate present and present continuous actions.
Example:
(a) The ducks are swimming in a beautiful pond.
(b) The children were playing in the rain.

Generally, future action is indicated using simple present or present continuous tenses or modals. Example:
(a) Sameer goes to Hyderabad tomorrow.
(b) Kavya is submitting her assignment by the end of this month.
(c) They will announce the results tomorrow.

A. I. Fill in the blanks by choosing the appropriate answer.

1. Don’t make noise. You ……………. (disturb) me.
(a) is disturbing
(b) are disturbing
(c) was disturbing.
Answer:
(b) are disturbing

2. My friend goes to the gym. He…………. (want) to be fit.
(a) is wanting
(b) has wanted
(c) wants
Answer:
(c) wants

3. Generally they speak in Kannada. But now they …………. (speak) in English.
(a) are speaking
(b) is speaking
(c) were speaking
Answer:
(a) are speaking

4. The sun …………. (rise) in the east.
(a) is rising
(b) was rising
(c) rises
Answer:
(c) rises.

II. Complete the following conversation using appropriate form of the verb given in brackets.

Hari : My parents ………….. (be/plan) to go to America.
Anil : When they …………..(be/leaving)?
Hari : They ………….. (leave) next month.
Anil : Are you going with them?
Hari : No, I can’t ………….. (go) with them, because I ………….. (have) a project to complete.
Answer:
are planning; are, leaving; leave; go, have.

III. Complete the sentences using the correct form of the verbs in brackets.

1. Salim Ali is an ecologist. He nature, …………..(love)
2. Flute is my father’s favourite musical instrument. He listening to it all the time, …………..(keep)
3. City life is very expensive. Even food items a lot…………… (cost)
Answer:
1. loves
2. keeps
3. cost

IV. Fill in the blanks with appropriate form of the verb given in brackets.

In the Indian tradition, offering prayers is common in many activities. A dancer …………..(offer) prayers asking forgiveness to the Earth Goddess before she …………..(begin) the dance. Chefs
offers a prayer to the stove before they …………..(cook) for certain religious functions. There…………..(be) rituals at various stages of building a house.
Answer:
offers, begins, cook, are.

V. Complete the sentences using for, since or ago.

1. I have been using this bike ………….. the last ten years.
2. She spoke to him two years …………..
3. He has been waiting ………….. 2 o’clock.
4. My friend has been working ………….. hours.
5. They have been working in this office ………….. 1990.
Answer:
1: for
2. ago
3. since
4. for
5. since

VI. Complete the Sentences by using past tense form of the verbs given in brackets.

1. My friend ………….. (be+drive) when the accident took place.
2. The priest ………….. (visit) my father last week.
3. They ………….. (speak) to me about the incident a few hours ago.
Answer:
1. was driving
2. visited
3. spoke.

B. I. Write a paragraph using the information about John’s routine given below.1st PUC English Articulation Workbook Answers Verbs 1
Answer:
John gets up at 5 o’ clock in the morning. Every day, he takes a morning walk for 15 minutes. He studies for 2 hours. Then he takes his bath around 7.30 am. He usually has breakfast around 8.30 am.

He attends classes from 10 am to 4.30 pm. After coming back from school he watches T.V for an hour. He helps his parents for an hour. He then studies upto 10 pm. He usually has dinner after 10. pm. He visits his relatives once in a week. He watches movies with his friends once in a month.

II. With the above as a model, write a paragraph on your routine.
Answer:
I get up at 6 o’ clock in the morning every day. I do yoga for 20 minutes. I take bath around 6.30 am. I study for two hours. I usually take breakfast around 8.30 am. I attend classes from 10 am to 3-00 pm. After coming back from College, I take one hour rest. I go for an evening walk for 20 minutes. I watch TV for an hour between 4.30 pm and 5.30 pm. After six o’ clock, I chat with my friends. I study up to 10 pm, and take dinner at 10 pm. I watch movies with my friends twice a month.

III. Complete the following sentences with the verbs from the list.
(like, likes, go, goes, have, has, live, lives)
1. She …………….. many friends in the city.
2. My friend ……………. in London. So I ……………. there every year to meet him.
3. Many youngsters ……………. to work in America.
4. He ……………. to market every day.
5. She ……………. many types of fruits but she doesn’t poovan banana.
Answer:
1. has
2. lives, go
3. like
4. goes
5. likes, like

IV. Vikas had been to Kuppali last month. Below is an extract of how he spent his time there.Using this information, write a paragraph on his activities.

………… (reach) Kuppali yesterday as 8.30 pm ………… (stay) at the guest house………… (get up) early in the morning ………… (go) to Navilugudda, a 30 minute drive ………… (watch) the sunrise ………… (be) a spectacular sight…………(return) to Kuppali ………… (visit) ‘Kavi Shyla’ – (pay) respect to the Samadhis of Kuvempu and Tejaswi – (take) photographs – some tourists from Mysore (have) arranged a campfire – (invite) me to join them – (join) the campfire – (have ) a happy time with them – (be) a memorable trip.
Answer:
Vikas reached Kuppali yesterday as 8.30 pm. He stayed at the guest house. He got up early in the morning and wart to Navilugudda, a 30 minutes drive to watch the sunrise. It was a spectacular sight. He returned to Kuppali, then he visited ‘Kavi Shyla’ and paid respect to the Samadhis of Kuvempu and Tejaswi. He took photographs. Some tourists from Mysore had arranged a camp fire. They invited him to joint them. He too joined the campfire and had a happy time with them. It was a memorable trip.

V. Complete the following paragraph choosing the correct form of the verbs given in brackets.

After hearing the Rt. Hon. Mr. Elephant’s conclusive evidence, the commission ………….. (call) Mr. Hyena and other elders of the jungle, who all ………….. (support) what Mr. Elephant ………….. (say).
They then called the man, who ………….. (begin) to give his own account of the dispute. But the commission ………….. (cut) him short, saying: ‘My good man, please …………..(confine) yourself to relevant
issues. We ………….. (have) already …………..(hear) the circumstances from various unbiased sources; all we …………..(wish) you to tell us …………..(be) whether the undeveloped space in your hut …………..(be) occupied by anyone else before Mr. Elephant ………….. (assume) his position.
Answer:
called, supported, had said, began, cut, confine, have, heard, wish, is; was, had, assumed.

VI. Complete the following sentences using simple past or past continuous forms of the verbs.

1. He ………….. (meet) his teacher while he (be/go) to the market.
2. When I ………….. (be) at home;this evening, it (rain).
3. Last month, my friend ………….. (be/stay) in Bangalore, and I ………….. (go) to see him.
5. Yesterday, he ………….. (forget) to call me as he ………….. (be/do) his home work.
6. Rajanna ………….. (be/work) in the office when Basavaraj ………….. (meet) him.
Answer:
1. met, was going
2. was, rained.
3. was staying, went.
4. forgot, was doing
5. was working, met

1st PUC English Textbook Answers 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *