Karnataka 1st PUC English Textbook Answers Reflections Chapter 5 Money Madness

I. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

Question 1.
How do people feel when they give
(a) one pound?
(b) ten pounds?
Answer:
(a) Feel painful.
(b) Feel trembling movement.

Question 2.
“Money has got us down” could mean,
(a) it has ruined us.
(b) it has made us tremulous.
(c) it has made us greedy.
(d) it has made us its slaves.
Answer:
(d) it has made us its slaves.

Question 3.
How are people without money, usually treated?
Answer:
The people without money are treated as foodless and shelterless.

Question 4.
What things should be made available free of cost?
Answer:
Bread, fire and shelter should be made available free of cost to all.

Question 5.
The speaker is frightened of
(a) having no money.
(b) money madness.
(c) eating dirt.
Answer:
(b) money madness.

Question 6.
What happens if we do not regain our sanity about money?
Answer:
If we do not regain our sanity about money we may start killing each other.

II. Answer the following questions in a paragraph each:

Question 1.
How does money trigger fear in an individual?
Answer:
The poem focuses on how man gives importance to money. When the moneyless man is treated as poor and powerless, he definitely fears to lose the money. Obviously, he gives much importance to money. Each and every man goes behind money and breaks all relationships. In future, there may not be any sentiments between people. So, when all the people try to make money, certainly lack of money triggers the fear in an individual. So every individual tries to acquire it by some means or the other.

Question 2.
How does an individual measure the value of another individual in terms of money?
Answer:
When all the people go behind money, money becomes the most significant thing in society. So man automatically tries to accumulate money to lead his life happily. This money madness spreads widely among all the people in the society. Money leads the society and gets respect and power and rules the society. So, man to get all these, accumulates money. And those who have all these, get respect in society. So, man measures the value of others in terms of money.

III. Answer the following questions:

Question 1.
Collective madness about money affects the individuals also. How does the poem bring this out?
or

Question 2.
What according to the poet, might happen if people do not regain sanity about money? What solution does he offer?
Answer:
The poem Money Madness by D.H. Lawrence focuses on how man becomes more materialistic and loses die values and sentiments in society. He respects money over relationships. Society goes on measuring a man in terms of money.

A man who does not have money, docs not get respect from society and those who have money get respect and are obeyed by all. So to get all these social status, man gives much importance to money and he never helps other fellow beings who may be in difficulties.

The poet says that man has this money madness and it is widely spread among men. He affirms that if society goes behind money, individual too goes behind the same. He confirms that no man gives a pound without pain and no man gives a ten pounds without trembling, and the man loses his generosity.

Man makes money, but money makes man and many things. So, the man fears money and tries to accumulate it and respects it instead of other men. The poet also warns that money-less people should not be treated with neglect and should not be treated based on status.

The poet fears for the man kind that if it measures another man only in terms of money, there would be no future for human relationships. If people do not regain sanity about money, certainly money has got men down to become it’s slaves. So, the poet offers a genuine solution that bread should be free, shelter should be free and fire should be free to all the people in the world. In the overall view of the poem, the poet worries about man’s greed about money and offers a better solution for a better tomorrow.

1st PUC English Textbook Answers 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *