Karnataka 1st PUC English Textbook Answers Reflections Chapter 12 Two Gentlemen of Verona

I. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

Question 1.
Where does the narrator first meet the two boys?
Answer:
On the outskirts of Verona.

Question 2.
Why doesn’t the driver approve of the narrator buying fruits from the two boys? Does he succeed?
Answer:
Driver Luigi did not approve to buy fruits because of the dirty appearance of the boys, but he did not succeed in his mission.

Question 3.
List the different things that the boys did to earn their living.
Answer:
Selling fruits, shining shoes, hawking news papers, working as guides and running petty errands.

Question 4.
In spite of working hard and earning money, the two boys still looked poor because
(a) they were saving money to go to America.
(b) they had other plans.
(c) they wanted to save money for medical expenses.
Answer:
(c) they wanted to save money for medical expenses.

Question 5.
What qualities in the two boys attracted the narrator?
Answer:
Their cheerful competence, unremitting willingness to work, their silent epic of youthful devotion, and their selfless action attracted the narrator.

Question 6.
Nicola was not pleased when Jacopo asked the narrator to drive them to Poleta as he
(a) did not want a stranger to become involved in their plans.
(b) preferred going to Poleta by train so that he could enjoy the scenery.
(c) did not want to ask anyone for favours.
(d) did not want to take help from someone he did not know well.
Answer:
(c) did not want to ask anyone for favours.

Question 7.
Why did the two boys go to Poleta and why did they want the narrator not to follow them?
Answer:
They went to Poleta to look tip on their sister who was undergoing medical treatment and also to make payment for her treatment. They did not want the narrator to follow, because they did nQf want to disturb him and involve him in their trouble.

Question 8.
The narrator did not follow the boys because,
(a) he was not invited to join them.
(b) he was not interested in knowing what the boys were upto.
(c) he wanted to respect their privacy.
Answer:
(c) he wanted to respect their privacy.

Question 9.
What had made the two boys and their sister homeless?
Answer:
Their father was killed in the war and a bomb had destroyed their home and they became homeless.

Question 10.
What does the narrator learn from Lucia’s nurse?
Answer:
He learnt that the two boys had a wealthy background but they were right then in financial trouble but also knew from Lucia that they were adventurous great human beings and selfless who will do any thing for their sister.

Question 11.
The author did not speak to the boys on their return journey because he thought
(a) the boys Would prefer to keep their secret.
(b) the boys were ashamed of their sister’s condition.
(c) they wouldn’t tell him the truth.
(d) the boys might ask him for money for their sister’s treatment.
Answer:
(a) the boys would prefer to keep their secret.

Two Gentlemen of Verona Additional Question and Answer

Question 12.
How old was the sister of the boys?
Answer:
Twenty two years old.

Question 13.
The boys’ sister got affected by ……………..
(a) tuberculosis
(b) cancer
(c) mental disorder
(d) fever
Answer:
(a) tuberculosis ‘

Question 14.
Where did they go usually on every Sundays?
Answer:
They would visit their village Polcta.

Question 15.
How old are the boys?
Answer:
Nicola, the elder was thirteen and Jacopo was twelve.

Question 16.
Who asks the narrator to drop them at Poleta in his car?
Answer:
Jacopo.

Question 17.
What touched the narrator while driving them back?
Answer:
The silent epic of youthful devotion had touched him deeply.

II. Answer the following questions in a paragraph each:

Question 1.
In what different ways were the boys useful to the narrator?
Answer:
The boys were very useful for the narrator. When the narrator wanted a pack of American cigarettes or seats for the opera, or the name of good restaurant, they were always there in all these needs w ith cheerful competence. They had also taken the author on a guided tour to the different places of interest at verona including Juliet’s tomb.

Question 2.
What do you understand about the boys’ character from their action and behaviour?
Answer:
They boy’s character and behaviour prove that they were selfless, sentimental, adventurous,
hard working, do not involve others in their troubles, do not expect sympathy of others, responsible for their sister, sharing work with each other, never complained their difficulties, optimistic and suitable for the title of the lesson “Two Gentlemen of Verona”.

Question 3.
The boys are evasive in disclosing their plan to the narrator in the story because
(a) they thought he could never understand their plight.
(b) they did not want to share their problem with a stranger.
(c) they did not want to gain anybody’s sympathy.
Answer:
(c) they did not want to gain anybody’s sympathy.

III. Answer the following questions :

Question 1.
Do you think that the ending comes as a surprise to you? Why?
Ans.
The hard working of Jacopo and Nicola, would bring doubt to anybody who observes them Nobody would think that they work that hard for some serious purpose at that tender age. Naturally, readers would be surprised by the end of the story. Even the narrator is surprised and expressed his admiration for the boys by saluting them in his mind.

Their hard working ways seem like that the boys were greedy, but the inner truth reveals their grit and never say – die attitude. They were really extraordinary’ human beings. The burden of responsibility to their sister and her treatmently heavily on their tiny shoulders never made them bend under its weight or forsake it They were not even sharing their hardships and pain , with others. They were not of the kind to extract sympathy and help from others, especially strangers. They were truly gentlemen. Their fortitude, sacrifice, resilience and courage come as a pleasant surprise.

Question 2.
Had you been in the place of the narrator, would you have behaved differently?
Answer:
Had I been in the place of the narrator. I would have definitely acted in a different maimer. The narrator wanted to respect their personal feelings and did not intrude upon their privacy I would have felt like helping them in some way or the other. I would have either asked them directly the reason why they worked so hard and elicit the answers or I would have financially helped them with whatever I could spare. Maybe, both the options might have resulted in hurting their egos, but that is what my heart would have advised me and I would have done, under the circumstances.

Question 3.
“Appearances are deceptive”. How does the story bring out this idea?
Answer:
The narrator had assumed that the boys were greedy. based on his observation of them working . very hard. But nobody can really know or understand the reality bv outward appearance only.

The narrator had erred in his judgement of the nature of the boys, by seeing the extent of their hard work and thinking that they may be planning to save a lot if money and go to the United States . When he questioned them about their plans they were not hurt, but answered intelligently evading the issue.

Finally, after the visit to Poleta and knowing the truth, he realised their real ’ qualities. So, one should not get prejudiced by the outward appearance without knowing the background facts. This experience of the narrator justifies the quote “Appearances are deceptive”.

Question 4.
War may destroy one’s home but not one’s heart. Discuss the statement with reference to the story of the two boys.
Answer:
War is the element of mass destruction and history’ has plenty of examples of total annihilation of cities and populations. But, it can only destroy the physical structures like houses, buildings and of course humAnswer:It can never crush the spirit of the survivors, as in the case of the boys, Jacopo and Nicola.
They had lost everything in the war including their father and their house.

But, their indomitable spirit, toughens them to face the situation bravely, do their might in the freedom struggle and later take care of their sister’s treatment by the sheer dint of their hard work and determination. They stand out as shining examples for their courage in the face of adversities and in a wav. war has lost to them and they have emerged victorious.

Question 5.
Do you think the story is a telling comment on the true character of a gentleman?
Answer:
The boys were truly ‘gentlemen’, very refined and sensitive in character. They were devoted to their sister, and in order to earn money for her treatment undertook all kinds of jobs available in Verona. They sold fruit, shined shoes, ran errands and hawked newspapers and worked hard throughout the day. This shows that they did not consider any job below their dignity. Though they were not bom to do such jobs, they leamt them and performed them well. Their eagerness to leam and perform varieties of jobs demonstrates a -sacrificing, loving nature which is ready to go to any extent to secure happiness of the loved one. They were also selfless because, very earnestly they saved the money they made to pay for their sister’s treatment but never on clothes or on themselves. Both of them were proud boys.

They did not discuss their problems with anyone, and very few people knew about their sister and her hospitalization. Even when the narrator took them to the hospital, they went in by themselves and did not speak-to him about their sister. They, especially Nicola, did not like to ask for anyone’s help. They display the real characters which exemplify a true gentleman .

The story begins with Luigi’s implication that the two boys might be thieves selling fruits that they had stolen. What unfolds later proves how wrong his suspicion was. The boys prove to be every inch gentlemen, and gain respect from the narrator. They arouse feelings of love and respect in the nurse at the hospital too.

Vocabulary
Collocations

A collocation is two or more words that often go together, These combinations just sound “right” to native English speakers, who use them all the time. On the other hand other combinations may be inappropriate and just sound “wrong”.

Look at these examples:
1st PUC English Textbook Answers Reflections Chapter 12 Two Gentlemen of Verona 1

1st PUC English Textbook Answers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *