Karnataka 1st PUC English Textbook Answers Reflections Chapter 1 The Gentlemen of the Jungle

I. Answer the following questions in a word, a phrase or a sentence each:

Question 1.
What favour did the elephant ask the man on a rainy day?
Answer:
The Elephant asked the man to give a place for its trunk to protect it from the rain.

Question 2.
According to the man, his hut had room only for him. True/False.
Answer:
False.

Question 3.
How did the elephant sneak into the man’s hut?
Answer:
The Elephant first put his trunk inside the hut, slowly he pushed his head also in and finally he threw the man out in the rain.

Question 4.
According to the elephant, the man can afford to remain in the rain because:
(a) The skin of the man is harder than any other animal
(b) The skin of the elephant is delicate.
(c) The skin of the elephant is harder than that of the man.
Answer:
(b). The skin of the elephant is delicate.

Question 5.
How did the lion decide to solve the problem?
Answer:
The lion decided to appoint a Commission of Enquiry to look into the matter and report accordingly. „

Question 6.
What kind of judgement did the man expect?
Answer:
The man expected an impartial judgement.

Question 7.
Why was the man unhappy with the members of the Commission of Enquiry?
Answer:
The man was unhappy because there were no members in the Commission of Enquiry from his side.

Question 8.
Why was .the man told that only jungle animals would be on the Jungle Commission?
Answer:
Because others could not understand the laws of jungle.

Question 9.
According to the elephant, the man had invited him into the hut:
(a) to save his skin.
(b) to give shelter to his trunk.
(c) to save the hut from the hurricane.
(d) to fill the empty space in the hut.
Answer:
(c) to save the hut from the hurricane.

Qjuestion 10.
In whose favour was the judgement given?
Answer:
The judgement was given-in favour of the elephant.

Question 11.
Why did the man accept the suggestion of building a new hut?
Answer:
Because, the man was afraid of the members of the commission that they may pose danger for him.

Question 12.
How did the man buy peace finally?
Answer:
The man set fire to the new hut and burnt all the jungle animals.

The Gentlemen of the Jungle Additional Question and Answer

Question 13.
Name one of the members appointed to the Commission of Enquiry in ‘The Gentlemen of the Jungle’.
(or)
Who were the members of the Commission of Enquiry in ‘The Gentlemen of the Jungle’.?
Answer:
Mr. Rhinoceros, Mr. Buffalo, Mr. Alligator, The Rt. Hon Mr. Fox and Mr. Leopard.

Question 14.
Who were appointed as the Chairman and the Secretary of ‘Commission of Enquiry’?
Answer:
The Chairman – The Rt. Hon Mr. Fox.
The Secretary – Mr. Leopard.

Question 15.
Who was the King of the jungle in ‘The gentlemen of the Jungle’?
Answer:
The Lion.

Question 16.
The Lion wanted to have ……….. in his kingdom.
Answer:
Peace and tranquility.

Question 17.
A Royal commission was again appointed to
(a) look into Mr. Rhino occupying the second hut.
(b) reinvestigate the matter
(c) have peace and’ tranquility.
(d) give impartial judgment
Answer:
(a) look into Mr. Rhino occupying the second hut.

II. Answer the following questions in a paragraph each:

Question 1.
Why was the Commission of enquiry appointed by the King of the jungle?
Answer:
The Commission of enquiry was appointed to look into the dispute that arose between the man and the elephant and to give judgement accordingly. The King of the jungle also assured the man of impartial judgement and appreciated him for making friendship with the jungle animals.

Question 2.
Why did the animals decide not to have anyone from the man’s side on the Commission of Enquiry?
Answer:
The animals were of the opinion that no man would understand their jungle laws and more over they underestimated the man’s knowledge, power and his education. They were also of the view that man could not understand their cunning imperial and partial laws. They were over confident about their intelligence and judging power. So they decided not to have anyone from the man’s side on the Commission of enquiry.

Question 3.
How did the elephant justify its act of occupying the hut?
Answer:
The elephant went to the man when it was in difficulty and asked him to give a place to keep its trunk to protect it from rain. Man showed sympathy and gave permission to keep its trunk only, as there was enough place only for its trunk and himself. But the elephant slowly sneaked in and occupied the whole hut and threw him out, by saying that it would protect his hut from the hurricane.

Question 4.
Do you think the verdict by the Commission of enquiry was on the expected lines? Why?
Answer:
The verdict was as expected, as all the members of commission were in favour of the elephant. Moreover, the elephant had arranged for a delicious meal to all the animals of the commission. The animals were also not caring for the powerless man and enjoyed the dictator’s policy and gave a partial judgement. They also did not include members from the man’s side in the commission.

Question 5.
What fate awaited the man each time he built a new house?
Answer:
The man did not get justice in the elephant’s ease. So he built a new house instead of opposing the commission’s verdict / judgement. He was afraid of the animals, that if he ignored the judgement they could pose danger for him. So he obeyed the judgement and built a new house. But no sooner had he built another hut, then Mr. Rhinoceros occupied it. Next time Mr. Buffalo, then Mr. Leopard, Mr. Hyena and the rest occupied the huts that he was building.

III. Answer the following questions:

Question 1.
Do you agree with the action of the man at the end? Why?
Answer:
The man was exploited by all the animals of the commission and each time he built new huts, Mr. Rhinoceros, Mr. Buffalo, Mr. Leopard, Mr. Hyena and others occupied them. So, he was very much irritated with the animals’ behaviour and he lost faith injustice.

He waited for an opportunity to take revenge against the animals. Accordingly, when he built a new hut Mr. Rhinoceros came to occupy it, but the elephant had already occupied the hut. Other animals also came to occupy the hut and they all quarrelled amongst themselves.

And while they were fighting, the man used this opportunity to get revenge and peace. He set the hut on fire and killed all the animals of the jungle. This action of the man was just and apt to the situation and circumstances.

The animals’ imperial policy reminds us of the colonial policy Of whites over blacks. The man is symbolic of the black pedple and revolted against the dominance of the brutal whites. So, his action is justified with this apt quote “Peace is costly, but it is worth the expense”.

Question 2.
“An act of kindness is misunderstood as weakness”. Discuss this with reference to the story.
Answer:
The story ‘The Gentlemen of the Jungle’ is a very apt description of the modem colonial countries. The author has brought out excellently the theme of colonialism and the exploitation of the oppressed countries by America and the European countries.

In the story the man was kind enough to allow the elephant to put its trunk inside his hut when it was caught in a heavy thunderstorm. But the elephant instead of being thankful slowly pushed itself inside the hut and flung the man out. When the man started to argue, none of the animals supported him. After a commission of enquiry gave its verdict in the elephant’s favour, the man was forced to build a fresh hut, which again was usurped by another animal.

All his new huts were taken over by other animals. Finally, out of frustration and anger, he built a bigger hut and when all the animals were lighting for the ownership, burnt it down along with the animals .The story gives the message that one should not be too kind to others as it can be misused and the kindness assumed as weakness. The man is symbolic of the oppressed countries which were exploited by the Americans and Europeans represented by the animals.

Americans and Europeans’ initially came to these places asking for permission to trade and a place to set up shop. Slowly they took over the countries and started ruling them.Jt cautions the innocents to be wary of the cheats and exploiters in life Also, there is a veiled warning to the oppressors that they cannot continue to exploit the weak countries, because once they realise their real strength and revolt, the oppressors will be destroyed completely.

Question 3.
“Peace is costly but it is worth the expense.” What is the ironical significance of this statement?
Answer:
It is ironical that wars are continuously waged by countries in order to establish peace. Countries have a wrong notion that violent attacks on others will force the country into submission and have peace. But whereever peace is achieved, it is the silence of the dead and not the peace of the satisfied. There will be resentment in the mind of the country which has been subjugated

This resentment will, sooner or later, surface and lead to confrontation again. For instance, Germany rose again for world war II after its defeat in the I world war. Such ‘peace’ is not worthwhile. In the story, the man is free of all exploitation by the animals after he kills them, but he is left lonely without any friends at all. That was the price he had to pay for securing peace through violence.

It takes a lot of effort from everyone concerned to achieve peace in a country, and it can happen only when everyone is aware of the necessity for peace, and is motivated to achieve it through peaceful means. Otherwise, the Government has to secure peace only by demonstrating its superior power and bulldozing the citizens into submission.

Question 4.
Every fable ends with a moral. What ‘moral’ do you find in this story?
Answer:
The author, Jomo Kenyatta concludes the story ‘The Gentlemen of the Jungle’ by quoting ‘Peace is costly but it is worth the expense’. What the author is trying to convey to us through this short story is that in a society one’s weakness can be misused by the dominating people and this would ultimately lead the weaker section to have to leave the society.

He is trying to instill the idea in the readers’ mind that the suppressed minority in a society will eventually rise to seek power He stands by his ground by saying that the dominated majority can fool the minority over a period oftime but not forever.

No one likes to be treated as a slave in a society and equality is what everyone desires. The moral of the story emphasizes to its readers that one should stop colonialism and discrimination. It comes from the old saying ‘treat others the way you want to be treated’.

Question 5.
Do you think that the story can be read as a political satire on colonialism?
Answer:
Usually, animals are portrayed in fables and folk tales as innocent; whereas man is shown as the intruder and the evil being. The present story reverses this trend and portrays the animals as greedy and exploitative, whereas man is shown as innocent and submissive.

This stark reversal of roles makes us think of the real message of the story. Yes, it can be read as a political satire on colonialism because this was how the colonizers occupied the various countries in Africa and Asia. They came as innocent traders who got exposed to the bountiful resources of these countries.

Going back to their native countries, they described the wealth of the countries and inspired trade which soon led to colonization. Further, it was the meek, submissive nature of the colonized countries, like that of the man in the story, that’ emboldened the European nations to exploit them mercilessly.

The story gives a warning to all colonizing countries that if they take the colonized countries for granted, that might also be exterminated like the 1 animals in the story. The story can be read as a very good political satire on colonialism, since otherwise, the characters of the elephant and the rhinoceros, which are truly very meek and peaceful animals in real life, have no relevance.

Vocabulary Word Classes
Words are fundamental units in every sentence. All words belong to categories called word classes or parts of speech. These classes are assigned to words by taking into consideration their form and function.

Look at the following sentences.
1. The lion said, “I command my ministers to appoint a Commission of Enquiry”.
2. The elephant, obeying the command of his master, got busy with other ministers to appoint the Commission of Enquiry.
In sentence (1) the word ‘command’ is a verb whereas in sentence (2) it is a noun.
Here are some words which remain the same in their form while functioning as verb or noun.
matter, act, fear, wish, grumble, etc.

Make a list of similar words.
There are words which change their form to function as a different class or part of speech. Look at ,the following table.

Fill in the blanks in the table below with the appropriate form of the word.

Verb Noun Adjective
decide decision decisive
declare declaration declarative
expand expansion expandable
argue argument argumentative
educate education educational

Fill in the blanks in the table below with the appropriate form of the word.

Verb Noun Adjective Adverb
Understand Understandably
Accommodation
Effective
Clearness Clearly
Fool Foolish
Considerable
Protect Protectively

Answer:

Verb Noun Adjective Adverb
Understand Understanding Understanding Understandably
Accommodate Accommodation Accommodating Accommodatingly
Effect Effectiveness Effective Effectively
Clear Clearness Clear Clearly
Fool Foolishness Foolish Foolishly
Consider Consideration Considerable Considerably
Protect Protection Protective Protectively

Fill in the blanks using the noun form of the verbs given in brackets:

1. The faces of the animals were capable of no other ………… (express) except a perpetual smile after the verdict.
2. The old woman stopped singing where there was a slight ………… (disturb).
3 . Students learnt the correct ………… (pronounce) of the words.
4. The lion was too hasty in his ………… (judge).
5. Mara stood in ………… (amaze) looking at the lake.
Answer:
(1) expression
(2) disturbance
(3) pronunciation
(4) judgement
(5) amazement

1st PUC English Textbook Answers 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *